torstai 29. maaliskuuta 2012

Lasagne time


Tänään tämmöistä herkkua! Jotta rasvaa ei missään nimessä tulisi liian vähän, varmistin asian tekemällä aurajuustosta, jogurtista ja lorauksesta kermaa lempeän makuisen aura-kastikkeen, jonka levittelin pirteiksi raidoiksi lasagnen päälle. Aura toi ihan mukavaa vaihtelua, suosittelen! :)

Reseptistä riittää 5-6 herkkusuulle!
 
Lasagne karpisti

1 iso kesäkurpitsa

1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400-600 g jauhelihaa
400 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
mustapippuria
basilikaa
suolaa
voita

1-2 dl ruokakermaa
juustoraastetta

Kuullota sipulit voissa, lisää jauheliha pannulle, ruskista. Ota sillä välin kesäkurpitsasta juustohöylällä leveitä, ohuita suikaleita. Käsittele koko kesäkurpitsa näin. Lisää pannulle mausteet, tomaattipyre ja -murska, hauduta hetki. Voitele vuoka, ja aloita lasagnen kasaaminen.

1. kerros  jauhelihakastiketta
2. kerros  kesäkurpitsasuikaleita
3. kerros  loraus kermaa
 4. kerros  kourallinen juustoraastetta 

Toista kerroksia niin kauan kuin tavaraa riittää, paista 175 asteisessa uunissa n. 45min.

Kanasalaatti


Maanantaina paistettu kana on nyt sitten tuhottu. Jäljelle jäänyt yksinäinen rintaleike löysi paikkansa herkullisesta kanasalaatista. Avokki kehui erityisesti kehittelemäni kastikkeen, kanan ja punasipulin yhdistelmää, nam! Muuten mentiin ihan perusaineksilla, jääsalaatilla, kurkulla, tomaatilla ja paprikalla.

Helppo kastike kanalle

kreikkalaista jogurttia
valkosipulijauhetta
taco-mausteseosta
mustapippuria
kurkumaa
currya
suolaa
sitruunamehua
(muutama tippa makeutusta)

Sekoittele kaikki ainekset tasaiseksi, anna maustua jääkaapissa salaatin valmistuksen ajan.

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Uunikana!


Prisman lihahyllyt olivat sunnuntaina pullollaan -30% -lätkällä varustettuja tuotteita. Köyhyysrajan alapuolella elävä opiskelija ei voinut vastustaa halpaa lihaa, varsinkaan kun päiväyskin oli menossa vasta seuraavana päivänä. Mukaan tarttui kuvassa komeileva kokonainen kana, joka oli marinoitu oikeasti mausteilla ja yrteillä, eikä seasta löytynyt juuri muuta kuin pari stabilointiainetta. Hiivauutteet ja e621 loistivat poissaolollaan, hienoa!

Hintaa tälle tuhdille komistukselle jäi 4€/kg. Kokonaisena ostettu kana on erittäin hyvä hinta-laatu-suhteeltaan, sillä perus koipi-reisien lisäksi kokonaisesta kanasta löytyy ne superlihaisat rintaleikkeet, jotka maksavat erikseen marinoimattomana ostettuna jopa 11-13€/kg.

Joka tapauksessa, maanantaina kana päätyi uuniin n.1,5 tunniksi. Tuoresalaatti, valkosipulimajoneesi ja ketsuppi toimivat loistavina lisukkeina mehevän uunikanan kanssa. Ensimmäisenä tuhosimme siipipalat, sen jälkeen iskimme hampaamme kiinni koipi-reisiin. Toisesta rintaleikkeestä tein eilen ruokaisan kanasalaatin, toinen odottaa jääkaapissa seuraavaa kanasalaatin tekoa vielä muutaman tunnin verran. :)

Pakko muuten mainita, että en ole ikinä syönyt yhtä mehevää rintaleikettä! Monesti vähän rasvaa sisältävät rintaleikkeet ovat kuivahkoja ja sitä kautta varsin ankeaa syötävää. Ilmeisesti kokonaisena paistaminen vaikuttaa, koska tällöin muualta kanasta irtoava rasva pääsee "voitelemaan" rintaleikkeitä ja lopputuloksesta tulee mehevä. Olisiko näin, en tiedä.

5 euroa maksanut kana riitti meillä kuuteen reiluun annokseen, ei yhtään hassummin! Eikä ole laadussa valittamista tällä(kään) kertaa. :)

lauantai 24. maaliskuuta 2012

100. postaus omistetaan karppi-burgerille!

Nyt silmät kiinni, kaikki te nälkäiset hyvän ruoan ystävät. Luvassa on supermehevät kuvat päivän hampurilaisesta. Juhlistetaan niillä 100. postaustani :) Täältä pesee!


2 jauhelihapihviä (100% lihaa), cheddarsulatejuustoa, itse tehtyä valkosipulimajoneesia, ketsuppia, kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia. Kaikki tämä löytyy juusto-mantelileipästen välistä.

Mikäli tämä ei herätä ruokahaluanne, otetaanpa päivän herkusta vielä lähikuva:

Maistuis varmaan sullekin? :)

Voin jo melkein nähdä kuinka sylki valuu pitkin leukaperiänne, ja ihan syystä. Tämä jos mikä on makuhermoja hivelevää miehenhurmaus-ruokaa! :)

Miksei naisenkin..toimisi ainakin minuun! :D

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Mättöpäivä!


Perjantai-ilta sujahti vallan mukavissa merkeissä. The Voice of Finland yhdistettynä karppiversioon grillilautasesta lähes tulkoon kaikilla mausteilla on yhtä kuin <3

Ruokaan kuului siis grillimausteinen jauhelihapihvi cheddarjuustoviipaleella, paistettua kananmunaa, tuoresalaattia, ketsuppia, sinappia ja sipulisilppua!

Jauhelihapihveistä kirjoittelin jokunen aika takaperin. Kyseessä on siis pelkästä jauhelihasta muotoiltu pihvi, joka paistetaan pannulla voissa ja maustetaan siinä samalla grillimausteella tai suolalla ja pippurilla, kukin tyylillään. Korppujauhoja ja kananmunia ei tarvita. Pihvit pysyvät mainiosti kasassa, kunhan muistaa paistaa Kuumalla pannulla! Ja on oikeasti ihan superhyvää :)

Hintaahan per annos kertyy n.1.5 euroa. Sanoisinko, että hinta-laatu -suhde erittäin hyvä. :P

Nyt jatkan illan viettoa teekupposen ja uuden Kodin Kuvalehden äärellä. Mukavaa viikonlopun alkua! :)

torstai 22. maaliskuuta 2012

Mustikkaherkku


Mustikkaherkku yhdelle

1 dl jäisiä mustikoita
0,75 dl kuohukermaa

Laita ainekset kapeaan, korkeaan sekoitusastiaan. 
Pyöräytä sauvasekoittimella tasaiseksi.
Nauti heti!


Tarkoituksenani oli tänä aamuna tehdä marjainen smoothie. Olin ottanut pakastimesta pussillisen mustikoita, jääkaapista kuohukermapurkin, sauvasekoitinkin odotteli sekoituskipon kanssa valmiina. Seuraavaksi otin reilun kourallisen vielä jäisiä mustikoita ja kumosin ne kippoon, jonka jälkeen lisäsin reilun lorauksen kuohukermaa. Sitten vetäisin koko komeuden sauvasekoittimella. Lopputulos oli ihanan jäätelömäinen! Yhtäkkiä en halunnutkaan lisätä rahkaa ja maitoa/vettä, vaan lusikoin itse tehdyn supermustikkaisen jäätelön äkkiä jälkiruokakippoon ja nautin heti.. ah! :) Niin helppoa ja hyvää!



maanantai 19. maaliskuuta 2012

Ei niin perinteinen jauhelihakeitto


Sana jauhelihakeitto ei herätä ei sitten minkäänlaista ruokahalua. Varsinkin kouluissa tarjottava jauhelihakeitto, jossa lilluu lämpimiä juureskönttejä, kumipottuja ja jauhelihaa. Liemi on kyllästetty lisäaineilla, eikä makua ole silti nimeksikään. Rasvakin on unohtunut. Ei kiitos.
Kysyin avokiltani, tehdäänkö tänään jauhelihakeittoa. Edellä mainittu mielikuva taisi täyttää avokkini mielen, koska ilme muuttui suorastaan surulliseksi:

"Eikö mitään parempaa voisi syödä?"

Sillä hetkellä päätin, että perinteinen jauhelihakeitto saa väistyä, täältä tulee parempi, karpimpi, maukkaampi jauhelihakeitto!

Tarvitset näitä:
1 ison sipulin
2-4 valkosipulin kynttä
700 g jauhelihaa
400 g tomaattimurskaa
pienen purkin tomaattipyrettä
n. 1 litran vettä
1,5 dl kuohukermaa
chilikastiketta
basilikaa
mustapippuria
suolaa
ripauksen sokeria
voita
3 rkl maissitärkkelystä

Sipuli kuullotetaan voissa, lisätään valkosipuli ja jauheliha, jatketaan kuumalla lämmöllä paistamista, kunnes jauheliha ruskistuu. Sen jälkeen lisätään tomaattipyre ja -murska sekä mausteet. Annetaan muhia hetken aikaa, jonka jälkeen lisätään vesi, kerma ja maissitärkkelys. (Sekoita tärkkelys pieneen määrään vettä, ennen kuin lisäät keittoon) Tarkista suola, lisää tarvittaessa. Sitten keitetään sen verran kuin nälkä antaa periksi, 15-30min. :)

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Sosekeittopäivä


Kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia, porkkanaa, valkosipulia, kanaa, chiliä, kuohukermaa, voita, kookosöljyä, juustoraastetta, currya, kurkumaa, mustapippuria ja suolaa.

Niistä syntyi päivän sosekeitto. Maistui avokillekin! :) Värikin oli ihanan aurinkoinen, piristi kummasti pimenevää keskiviikkoiltaa. Chili potki ihanasti ja lämmitti koko kroppaa. Nam!

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kanaa makeantulisella kasvishöystöllä


Ostin eilen pitkästä aikaa broilerin koipi-reisiä, jotka rakas avokkini paisteli tänään valmiiksi. :)
Minun tehtäväkseni jäi valmistaa lisukkeet. Pienen tuumailun jälkeen tiensä pannuun löysi pala keltaista paprikaa, sipuli, valkosipulinkynsi sekä suolaa ja chiliä. Voita ja kookosöljynokaretta unohtamatta!
Jätin sipulin ja paprikan melko ronskiksi paloiksi, ja annoin niiden hautua miedolla lämmöllä mehevän makeiksi. Pientä potkua antoi chilikastike :) Sitruunamehulla raikastettu tuoresalaatti toimi hienosti makeantulisen kasvishöystön ja kanan rinnalla. Jälleen yksi helppo ja herkullinen ruoka, ihan omasta keittiöstä. Eikä ole hinnallakaan pilattu!

Nopea lounas karpisti


Mustapippuriketsuppi on pari päivää ollut kova juttu, sama meininki näyttää jatkuvan edelleen. :)
Paistelin tänään lounaaksi maailman helpoimpia jauhelihapihvejä. Ainoat raaka-aineet ovat jauheliha ja grillimauste. Muotoilin jääkaappikylmästä jauhelihasta kiinteitä pihvejä, reilu 100g kukin, ja paistoin pannulla. Paistovaiheessa nakkasin pihvin molemmille puolille grillimaustetta. Toki suola ja pippurikin käy. Pihvit pysyvät mainiosti kasassa, kananmunia ja korppujauhoja ei tarvita!
Jälkilämmöllä hauduttelin kaveriksi vielä kananmunia, joista omaani jätin keltuaisen kokonaiseksi, raa'aksi. Mitä herkkua! :)

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kebakoita tzatzikilla


Päivällinen katettu, tarjolla on mausteisia tomaattikastikkeessa haudutettuja kebakoita tzatzikin ja tuoresalaatin kera. Tzatzikia tehdessä kurkusta pitää puristaa ylimääräinen neste pois, mutta sitä ei tarvitse heittää hukkaan. Sitruunalla ja kurkun mehulla maustettu jääkaappikylmä vesi on mukavaa vaihtelua ainaisen pelkän veden kittaamisen sijaan. :)
Ja koska virtaa näytti riittävän, ehdin valmistaa salaattikastikkeen sillä välin, kun kebakot paistuivat. Rypsiöljypohjainen sinappi-hunajakastike oli idioottihelppo tehdä, eikä varmasti häviä maussa valmiskastikkeille. Tosin, mistä minä sen tiedän, en syö sellaisia :D
 Joka tapauksessa kastikkeeseen tuli seuraavia aineksia:

Sinappi-hunajakastike salaatille
2 rkl öljyä
½ tl sinappia
½ tl hunajaa, vähempikin riittää
pieni loraus sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

 Aterian kruunasi kermakahvi ja pala 74% suklaata. Näillä jaksaakin siirtyä keittiön puolelle siivoamaan aiheuttamani pienimuotoinen kaaos, hups! :D

Maanantai starttaa munakkaalla

Juustoinen meetvurstimunakas
 Herkullista alkanutta viikkoa! Aamuni lähti tänään käyntiin kuohkealla munakkaalla, josta löytyi meetvurstia, juustoa ja mustapippuria. Lisämakua ruokaan tuo Felixin mustapippuriketsuppi, joka oikeasti maistuu pippuriselta, pisteet siitä! :) Kyytipojaksi join vielä kupin kermakahvia, kyllä lähti päivä hyvin käyntiin. Tästä on hyvä jatkaa siivoilemaan kämppää, käymään koululla mutka ja sieltä töihin pariksi tunniksi. Niitä ennen pitäisi kuitenkin miettiä, mitä tällä viikolla syötäisiin. Ei muuta kuin kauppalistan tekoon!

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Paluu arkeen

Hiihtoloma tuli ja meni. Olimme avokin kanssa koko viikon reissussa, tästä johtui hiljaiselo bloginkin osalta. Ihana arki koittaa jälleen huomenna, voi että olen sitä odottanutkin. Paluu omaan kotiin tuntui myös erittäin hyvältä. :)
Koko viikolla en ole käynyt ruokakaupassa, yhden ruoan taisin kokata. Olen odottanut ties kuinka monta päivää, että pääsen käymään kaupassa ja kokkaamaan ruokaa oikein urakalla. Se on parhainta rentoutumista minulle. Edes lomalla en osaa rentoutua yhtä hyvin, varsinkaan jos en saa laittaa ruokaa. :)

Punnitusta en uskalla edes ajatella huomenna. Taidan ihan suosiolla jättää seuraavan puntarilla käynnin tuonnemmaksi. Vaikka viikon varrelle ei mitään hirveitä määriä hiilareita mahdu, olo on varsin turvonnut. Ruisleipää on kyllä mennyt useampikin palanen. Kaksi perunaakin lautaselle eksyi. Hesburgerissakin tuli sen verran käytyä, että söin kinuskipehmiksen. Oikeastaan kaikki muut hesen ruoat eivät herätä minussa minkäänlaista ruokahalua...

Käytiin avokin kanssa tänään sen verran kaupassa, että pärjätään huomiseen. Vastassa kun oli varsin tyhjä jääkaappi, säilykepurkkeja, meetvurstia, voita ja kananmunia lukuunottamatta. Ostin pari banaania, rahkaa, kermaa, maitoa ja juustoa. Tällä hetkellä banaanirahka odottaa jääkaapissa nyt tuhoajaansa, suuntana siis keittiö! Huomenna jos väsäilisi aamupalaksi mehevän munakkaan, jossa on reilusti juustoa ja meetvurstia, nami nami! Sen jälkeen jaksaa suunnata kauppaan ostamaan evästä muutamaksi päiväksi, vielä kun keksisi mitä ruokia sitä valmistaisi :)

Arki, ehkä aliarvostetuin asia <3

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Huh, mikä olo!

Reissuun lähdön ansiosta jääkaapin ollessa varsin tyhjä, päätimme tänään käydä hakemassa ihan rehellisen pizzan, enkä nyt puhu mistään karppiversiosta. Täytteeksi valittiin kebabia, aurajuustoa, ananasta ja punasipulia sekä  majoneesia. Pizza oli kerrassaan huikean kokoinen, joten jaksoimme juuri syödä sen puoliksi.

Auta armias, mikä olo siitä seurasi. Parinkymmenen minuutin päästä ruokailun päätyttyä iski aivan sietämätön väsymys, olin nukahtaa istualteni sohvalle. :D Lopulta heittäydyin pitkälleni ja käperryin viltin alle pieneksi toviksi. Podin kerrassaan hirveää hiilarikoomaa. Tätä kesti sellaiset puoli tuntia, jonka jälkeen olo alkoi pikkuhiljaa kohentua.

Muutaman tunnin päästä syömisen jälkeen alkoikin sitten vatsa oireilla, perinteiseen tapaan: turvotusta, ilmavaivoja... Tällä hetkellä vatsani vinkuu ja mouruaa aivan sietämättömästi. Ei mikään ihme, että reppana huutaa apua. Olenhan pumpannut sen täyteen gluteenia... Pääkipeähän tuo meinaa myös olla.

Pizzan syönnin jälkeen en ole syönyt juuri mitään. En yksinkertaisesti pysty. Olen aivan tukossa. En myöskään jaksa tehdä mitään.
Mitä tästä opimme? Ainakin sen, etten missään nimessä halua tällaista olotilaa pysyvästi.
Onneksi tiedän jo ruokavalion, joka toimii minulla. Tiedän, että suunta on ylöspäin, kunhan vain päätän tehdä niin. Ihana arki, hyvät kunnon ruoat, missä olette!?

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Quesadilla-lauantai!

Quesadilla!
Ei-niin-karppi-viikonloppuni jatkui kuvanmukaisilla herkuilla. Jokunen vuosi takaperin alettiin avokin kanssa syödä näitä syntisen hyviä täytettyjä tortillalättyjä, joita quesadilloiksi kutsutaan. Jotta ruoka ei olisi aivan hiilaripainotteinen, valitsin täytteeksi paistettua kananmunaa, meetvurstia ja juustoa. Lisämakua ruokaan antaa kevätsipuli ja jalapenoviipaleet. Hiilareita yhdessä annoksessa on n. 30 g, yllättävän kohtuullinen määrä silti. :)

Syönnin aikana mieleeni tuli, että seuraavan kerran tehdessäni quesadilloja, valmistan myös jonkin mukavan hapokkaan (lime)-jogurttipohjaisen kastikkeen, johon rapeaa, suolaista, tulista quesadillaa voi dipata. Makupaletti täydentyisi entistäkin herkullisemmaksi kokonaisuudeksi. Kokeiluun! Siis sitten kun seuraavan kerran näitä joskus hamassa tulevaisuudessa teen. Tosin veikkaan, ettei siihen tule menemään kovinkaan kauaa, koska ostimme kaksi pakettia tortillapohjia, joista toinen paketti on vielä avaamatta. Ou-nou! :D

Mistä tulikin mieleeni, voisin koettaa haastaa itseni ja jättää vielä avaamattoman tortillapohjapaketin pöydälle näkyville ja testata, maltanko vastustaa quesadillojen houkutusta seuraavat kaksi viikkoa! :)
Gluteenia onnistuin välttelemään ilman mitään ongelmia samaisen ajan, joten en usko tämänkään homman olevan kovin vaikeaa. Ylipäätään olen luonteeltani varsin vahvatahtoinen, niin hyvässä kuin pahassa. Mikäli päätän jotain, sen myös yleensä pidän. Muistan, kun 7.-luokalla päätin, että olen  karkkilakossa puoli vuotta, uudesta vuodesta juhannukseen. Se piti. Puolen vuoden karkkilakon jälkeen en osannut loppuvuonna mieluilla karkkeja juuri ollenkaan. Saman tein 8. luokalla, enkä syönyt sinäkään vuonna kovinkaan montaa pussia makeisia. Sen jälkeen en ole pitänyt virallisesti minkäänlaisia karkkilakkoja, koska en tarvitse lakkoilua, koska en himoitse karkkeja muutenkaan. Paitsi sen yhden salmiakin aina silloin tällöin, mistä joskus aiemmin tänne kirjoittelin. :D

Se 7g karkkia päivässä, hurjaa!

Nyt iltapalan laittoon, onhan tuo kellokin ihan kiitettävästi. Voisi pitkästä aikaa väsäillä rahkasta, kermasta ja marjoista smoothieta. Juu, senpä teen!

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Ruokapäiväkirja 2.3.

Viimeiset kaksi päivää ovat olleet aivan hullun kiireisiä. Pakko sanoa, ettei viikonloppu olisi voinut sattua parempaan saumaan. :) Pakkaaminen muuttoa varten on alkanut ja pari huonekaluakin kämpästä on hävinnyt parempiin koteihin. Näin ne hommat etenee.

Ah, mikä ihana tunne tulikaan kun sain tänään nakata paksuimmat talvitakit kaapin perälle, niitä ei enää tänä keväänä tarvita!

Tänään ajattelin kokeilla kuinka se gluteeni todella käyttäytyy kropassani ja samalla tankata vähän hiilareitakin. Kaksi viikkoa on nyt mennyt ilman gluteenia, joten eron kyllä huomaa jos on huomatakseen. Äkkiseltään laskettuna hiilarit on tänään siinä 90g paikkeilla, hyväkarpin rajoissa ollaan. Vaikka kuinka olen yrittänyt sortua, niin en vain enää osaa. :D Kroppa ei enää kaipaa hiilareita, joten stoppi tulee hyvin äkkiä. Ennen saatoin syödä ihan kevyesti 3-4 tortillaa, nyt jouduin lähestulkoon väkisin syödä toisen loppuun, omituista :D

Näin siis olen syönyt:

Aamupala:
1 karjalanpiirakka, tuorejuustoa, meetvurstia ja juustoa
2 dl hedelmämehua, kermakahvi

Välipala:
4 dl vettä, kahvi + 1 tl kookosöljyä
turkkilaista jogurttia

Päivällinen:
2 tortillaa jauheliha-tomaattitäytteellä,
 juustoa ja salaattia, jogurttikastike
1 olut

Illalla:
1 olut, vettä 4 dl

Huomenna aion vielä tankata sen verran hiilareita, että paistelen jäljelle jääneistä tortillapohjista quesadilloja, nams! :)
Sen jälkeen luulen, että gluteeniton linja tulee jatkumaan ja hiilarit vähennetään sinne missä ne ovat yleensäkin olleet. Tässä tapauksessa on ihan mukavaakin palata arkeen, ruokavalioon, jonka tietää sopivan itselleen. Ihanaa viikonlopun alkua, niin minulle kuin muillekin! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...